Opdracht 7,

Eva van der Doelen & Nikki Sanders

 

Rob Scholte,

Utopia,

1986.

 

 

 

 

Het kunstwerk van Rob Scholte is gebaseerd op Titiaan, venus van Urbino, 1538.

Hierboven zie je het kunstwerk waarop Utopia is gebaseerd.

 

 

In het werk van Rob Scholte heeft hij de vrouw vervangen door een houten paspop, afkomstig van een werk van de Engelse kunstenaar Paul Spooner en de bedienden heeft hij vervangen door een houten knechtje. Rob Scholte vond dat alles al gedaan was, waarom zou hij dan iets nieuws verzinnen. Hij bedenkt nieuwe ordeningen, brengt onverwachte verbanden aan en goochelt met betekenissen. Hij wilde met zijn werk clichés van bijvoorbeeld Rembrandt een nieuw leven geven. Hij vind strategieën belangrijk en niet de vaardigheden. Het bijzondere aan dit werk is dat het erg hoekig en stroef eruit ziet, terwijl het originele werk vrouwelijke vormen laat zien.

 

Het originele werk was in die tijd niet gepast om een naakte Venus (de godin van de liefde) in de huiskamer te hebben hangen. Het hondje op het schilderij wordt gezien als symbool voor trouw. Op de achtergrond zien we twee vrouwen bezig om kleding uit een kist te halen. Het is waarschijnlijk een huwelijkskist. Samen met het hondje, de sieraden en de bloemen zijn het allemaal symbolen wijzen erop dat deze vrouw waarschijnlijk gaat trouwen.

 

Het werk van Rob Scholte is niet echt origineel, omdat hij het heeft gebaseerd op het werk van Titiaan. Bij allebei de werken ligt er een vrouw op een bed en komt er een dier in voor.

 

in het werk van Rob Scholte wordt het idee van een vrouw liggend op een bed hergebruikt, ook het idee van een dier bij het bed. Voor de rest is het werk wel origineel, omdat de techniek, vormgeving en de inhoud allemaal anders zijn. Alleen zijn ideeën zijn van het werk van Titiaan, het schilderij Venus Urbino.